Systematiseren is een must

Als kleine ondernemer heb je heel veel verschillende petten op in je bedrijf. Iedere keer als je een andere pet op hebt, heb je andere prioriteiten met bijbehorende acties. Maar hoe zorg je ervoor dat je er ook aan toe komt om aan al die verschillende acties te werken en welke heeft nu meer prioriteit dan de ander? De acties van de Chef marketing of die van Chef financiën? Met als gevolg dat veel plannen op de achtergrond raken en niet eens in de “ gaan-we-aanpakken”- fase komen of hooguit op je “ga-ik-doen-als-ik tussendoor-tijd-heb”-lijstje. Je wilt efficiënter en effectiever gaan werken om je prioriteiten op te pakken. Daarom: systematiseren is een must.

Wij van PLAN naar SYSTEEM gebruiken de SOM7© methode (som7.nl van Petra Fehring- (academie voor virtual professionals) om inzicht te creëren welke punten in je bedrijf prioriteit hebben en gesystematiseerd zouden kunnen worden.  

SOM7© staat voor Systeem Operationeel Management en verwijst naar de 7 systemen in je bedrijf. Ieder bedrijf, klein of groot, bestaat uit deze 7 pijlers. Deze pijlers zijn Dagelijks Management, Financiën, Statistiek, (online) Marketing, Communicatie, Sales en Diensten Leveren.

Grote bedrijven hebben voor deze pijlers aparte afdelingen met veel medewerkers. Doordat je als  ZZP-er of MKB ondernemer veelal alleen of met een klein team werkt, neem je niet de tijd om te systematiseren.

Systematiseren van je bedrijf, wat is dat dan?

Je hebt veel terugkerende taken in je bedrijf, zoals je facturatie, je boekhouding, je btw aangifte, maar ook bijvoorbeeld je social media inplannen en posten. Om er maar een paar te noemen. En je wilt dat dit zo efficiënt, effectief en consequent mogelijk gebeurt, zodat je geen tijd verspilt met nadenken over hoe het ook al weer het beste werkt. Hiervoor maak je dus een systeem. Doordat je er een systeem van maakt, worden deze taken sneller uitgevoerd. Er worden minder fouten gemaakt. Hierdoor bespaar je geld en heb je meer tijd over om aan je bedrijfsstrategie te werken, klanten te werven of diensten uit te leveren.

Een systeem bestaat uit 3 onderdelen:

  • PROCES: hoe worden de taken uitgevoerd.
  • TOOLS: welke middelen gebruik je daarvoor?
  • TEAM: wie in je team voert die taken uit?
bron: som7.nl

Door deze drie onderdelen te beschrijven maak je het jou en je team makkelijker:  je weet precies hoe de dingen gedaan moeten worden, waarmee en wie het doet.

In het programma PLAN naar SYSTEEM gebruiken we de SOM 7 methode om te identificeren wat prioriteit heeft in je bedrijf en ga je stappen zetten om hiervoor een systeem te maken. We focussen daarmee op het stappenplan en aan welke tools je kunt denken bij het systematiseren.

Interesse of vragen naar aanleiding van deze blog? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.