Slimme webformulieren met Gravity Forms

Slimme webformulieren met Gravity Forms

Hoe zorg je dat een website ook echt klanten op levert? Hoe kom je in contact met de bezoekers die interesse tonen in jouw dienst of product? Vaak worden daar formulieren voor gebruikt. Formulieren die de ingevoerde velden naar een e-mailadres sturen. Door Gravity Forms te gebruiken voeg je veel meer slimme mogelijkheden toe aan een webformulier.

Meer dan alleen een formulier

bestandupload gravity forms

Gravity Forms heeft veel meer functies dan veel andere webformulieren. Naast de gebruikelijke functies met specifieke velden voor namen, telefoonnummers, e-mailadressen en tekstvelden is het mogelijk om bestanden mee te sturen of berekeningen uit te voeren.

Ook is het mogelijk om een formulier op te splitsen in meerdere pagina’s. Hiermee maak je de drempel om aan een lang formulier te starten lager. De ervaring is dat gebruikers bij het invullen van de eerste pagina de andere pagina’s ook willen afronden.

Een andere veelgebruikte functie van Gravity Forms is “voorwaardelijke logica”. Hiermee is het mogelijk om een veld alleen te tonen wanneer eerder ingevulde velden aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Zo is het mogelijk om eerst om een voorkeur voor telefonisch en e-mail contact te vragen en afhankelijk van de keuze om een telefoonnummer of e-mailadres te vragen.

Koppelen aan e-mailmarketing

Gravity Forms kan ook gebruikt worden slimme webformulieren te maken waarmee bezoekers gegevens kunnen insturen voor e-mailmarketingplatformen zoals Mailchimp of Activecampaign.

De ingevulde gegevens worden op een veilige manier verstuurd naar het gekozen e-mailplatform. Je behoudt daarbij de extra functies zoals de eerder genoemde voorwaardelijk logica. Dit zijn functies die de standaard webformulieren die Mailchimp of ActiveCampaign niet aanbieden

Koppelen aan CRM

Voor een optimale “conversie” een webpagina is het verstandig om de gegevens van bezoekers (= potentiële klanten) op te nemen in een CRM (Customer Relationship Management) systeem. De ingevulde velden moet in het juiste formaat worden toegevoegd in een CRM.

Gravity Forms heeft al veel CRM Add-Ons. Veel voorkomende CRM’s zoals Hubspot, Agile CRM en CaptureCRM kunnen al gekoppeld worden.

Staat jouw CRM niet op deze lijst? Gravity Forms koppelt ook met Zapier. Zapier is een online workflow tools waarin zonder programmeerkennis gegevens zijn te verbinden tussen Gravity Forms en andere online tools die samenwerken met Zapier. Salesforce en Teamleader zijn CRM systemen die kunnen samenwerken met Zapier en zo gegevens kunnen uitwisselen.

Bestellen en betalen via Gravity Forms

Wist je ook dat Gravity Forms ook heel goed is te gebruiken om een online dienst te leveren? Bijvoorbeeld voor het aanmelden en betalen van een online webinar. Of een download van een ebook.

In Gravity Forms zit al de mogelijkheid om betaling te ontvangen via Stripe of PayPal. Deze betaaldiensten zijn in Nederland niet populair omdat hier een creditcard voor nodig is. Het is dus beter om een Nederlandse betaaldienst zoals Plink te gebruiken. Plink is onderdeel van het Nederlandse Mollie en maakt het mogelijk om een betaalverzoek aan te maken. Na een succesvolle iDeal betaling kan Plink een download aanbieden (b.v. een e-book) of verwijzen naar een (verborgen) pagina op een website. Het nadeel van Plink is dat er niet eenvoudig een factuur gestuurd kan worden. Dit is goed op te lossen door Gravity Forms te gebruiken. Je kunt op je website een formulier plaatsen waarin de factuurgegevens worden gevraagd voordat de Plink betaalpagina wordt getoond. Door ook nog de Zapier koppeling te gebruiken zijn deze gegevens ook nog eens automatisch te koppelen aan facturatiesoftware.

Verschillende abonnementen

Gravity Forms kent 3 abonnementen: Basic, Pro en Elite. Het Basis abonnement is te gebruiken op 1 WordPress website, heeft een beperkt aantal add-ons en kost €59 per jaar. Het Pro abonnement is te gebruiken op 3 WordPress websites, heeft ook de CRM en Zapier koppelingen beschikbaar en kost €159 per jaar. Het meest uitgebreide Elite abonnement mag op een onbeperkt aantal WordPress websites worden gebruikt, heeft alle beschikbare koppelingen aan boord en kost €259 per jaar. Kijk voor de exacte verschillen op: https://www.gravityforms.com/add-ons/

Keuze advies?

Het kiezen van het meest geschikte SYSTEEM is niet alleen een kwestie van prijs en functionaliteit. De software moet passen in jouw PLAN. Vanuit een goed PLAN is het eenvoudig om een weloverwogen keuze te maken? Kunnen we je helpen met een advies? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek in met Marjolijn of Edwin.