Mailchimp of ActiveCampaign? Hoe maak je een keuze?

mailchimp-activecampaign-keuze

Mailchimp of ActiveCampaign?

Elke ondernemer kent wel Mailchimp. Het is een eenvoudig te gebruiken tool om een mailinglijst mee op te bouwen. En je kunt in weinig tijd en (vaak) zonder kosten mailings te versturen.

Nadat je een tijd Mailchimp Free hebt gebruikt zal je misschien merken dat het gratis account niet meer voldoet. Omdat je meer dan 2000 contacten hebt of dat je meerdere mailinglijsten (Audiences) wil gebruiken. Of je wilt meer gaan automatiseren. Je kunt dan een betaald abonnement afnemen bij Mailchimp maar je kunt ook afwegen of Mailchimp nog wel de juiste tool is voor jouw marketing/CRM plan.

Ik heb een vergelijking gemaakt tussen Mailchimp en een andere populaire tool ActiveCampaign. Dit biedt een goed startpunt voor een afweging. Maar vergeet niet vanuit een PLAN te starten. Bepaal vooraf je DOEL. Maak dan pas een PLAN zodat je weloverwogen een SYSTEEM kunt kiezen.

Hoe maak je een keuze?

Vier eigenschappen van een (e-mail)marketingtool zijn belangrijk bij een afweging.

 • Gebruiksgemak
  Kan jij (of collega’s) makkelijk een mailing maken? Zij er templates beschikbaar? Is de huisstijl eenvoudig te gebruiken?
 • Automatisering
  Elke week een e-mail naar alle klanten sturen is niet zo ingewikkeld. Maar ook niet zo nuttig. De kracht van een e-mail marketingsysteem zit in het aanbieden van de juiste informatie op het juiste moment. Daar heb je slimme functies voor nodig. Zijn deze beschikbaar?
 • Overzicht (rapportage)
  “Niet meten = zweten”. Wanneer je de feedback uit rapportages niet kan gebruiken maak je niet de juiste beslissingen. Een tool moet voldoende informatie bieden.
 • Kosten (en opbrengst)
  Gratis is goed maar een slimme investering is beter. Wanneer de investering een veelvoud aan omzet oplevert ga je groeien. Staan de kosten in een gezonde verhouding tot de omzet?

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak in Mailchimp

Mailchimp is altijd al een voorbeeld geweest van een easy-to-use e-maileditor. Het is zelfs eenvoudiger om een mooie e-mail vanuit Mailchimp te sturen dan vanuit Outlook. Je kunt eenvoudig voorgedefinieerde blokken toevoegen. Ook afbeeldingen zien er prima uit.

Een groot nadeel is de onduidelijkheid van de e-mail footer. Het valt mij op dat het voor veel Mailchimp gebruikers niet duidelijk is hoe deze is aan te passen. Daarom ontvang ik vaak een Nederlandse mailing met Engels tekst in de footer (Add us to your address book).

Ik heb in het verleden al een blog overgeschreven hoe je dit kunt aanpassen. Dit blog vind je op mijn website: https://slimmesoftware.online/tips/mailchimp-footer-vertalen-naar-nederlands/

Gebruiksgemak in ActiveCampaign

Op het eerste gezicht ziet de editor van Active Campaign er heel intuïtief uit en doet deze niet onder voor Mailchimp. Er zijn wel veel meer geavanceerde functies beschikbaar zodat het voor de beginner misschien even zoeken is. Maar dan heb je ook meer gereedschap om mee te werken!

Automatisering

Automatisering in Mailchimp

In het gratis Mailchimp account kun je one-step automations gebruiken. Bijvoorbeeld een welkomsmail bij een aanmelding op de lijst. Met een betaald account is het mogelijk om uitgebreidere automations te gebruiken. Bijvoorbeeld een serie van e-mails om een nieuwe klant te “onboarden”. Of om een klant in stappen een online dienst te laten gebruiken.

Het maken van een automation vergt wat kennis en ervaring. ik vind de opzet niet erg intuïtief. Gelukkig heeft Mailchimp wel een duidelijke handleiding.

Automatisering in ActiveCampaign

Misschien wel het grootste voordeel van ActiveCampaign is de visual editor. In de visual editor kan je met een flow chart een uitgebreide en toch overzichtelijke automation bouwen. Je kunt kiezen uit ruim 200 integraties met andere online tools zodat ze kunnen dienen als triggers of output van de flow. Hierin is ActiveCampaign een stuk verder dan Mailchimp.

Rapportage

Rapportage in Mailchimp

Het resultaat van mailings gebruiken als feedback voor toekomstige mailings is essentieel. Controleer jij na elke mailing de rapportage?

Het verwerken van de gegevens uit de rapportage is essentieel voor een effectieve e-mailmarketing. Probeer dus altijd click ratio’s en uitschrijfpercentages te onderzoeken. Mailchimp biedt daar intuïtieve rapportages voor.

Rapportage in Activecampaign

Net als de editor en de automation is heeft ook de rapportage meer functionaliteit. Voor de starter is de rapportage misschien nog lastig te lezen maar met meer ervaring haal je hier wel waardevolle informatie uit.

Kosten

Kosten van Mailchimp

De voornaamste reden van het succes van Mailchimp is dat je met een gratis account al over veel basis functionaliteiten beschikt. Voor starters is dit ook vaak een eenvoudige keuze. Groeit je mailinglijst en zoek je meer functionaliteit dan kun je kiezen uit abonnementen vanaf €9,36 per maand tot enkele honderden euro’s. Hier vind je meer informatie over de prijzen en functionaliteiten.

Is je mailinglijst nog niet zo groot maar wil je wel meer functionaliteit? Dan is de Pay-as-you-Go mogelijkheid een uitkomst. Vanuit een prepaid tegoed kun je automated e-mails sturen zonder dat je aan een abonnement vast zit. Meer informatie over Pay-as-you-Go vind je hier.

Maakte je voor 2019 al gebruik van Mailchimp? Dan heb je nog de functionaliteit van de Legacy Plans.

Kosten van Activecampaign

ActiveCampaign kent wel een gratis test account maar na een proefperiode moet je voor een abonnement kiezen. Een betaald abonnement start vanaf $9 per maand maar is sterk afhankelijk van het aantal contacten op de lijsten. Meer informatie over de abonnementen van ActiveCampaign vind je hier.

Op het eerste gezicht lijkt ActiveCampaign meer te kosten dan Mailchimp. Echter bij een groot aantal contacten op de lijsten en actieve opties kan die rekensom nog wel eens in het voordeel zijn van ActiveCampaign.

Wat wordt jouw keuze?

Hoe maak je nu een keuze? Vanuit een PLAN! Ga eerst na welk doel je wil bereiken. En hoe je dit doel gaat bereiken. Is e-mailmarketing hier maar een klein onderdeel in? Dan is Mailchimp misschien wel de beste keuze. Verwacht je meer groei? Wil je veel automatiseren? Moet e-mailmarketing onderdeel worden van een bredere CRM strategie? Dan ga je waarschijnlijk meer bereiken met ActiveCampaign.

Hulp nodig bij het maken van een plan? Wij kunnen je helpen. Ook kunnen we je in contact brengen met Mailchimp of ActiveCampaign specialisten. Plan daarom vandaag nog een vrijblijven adviesgesprek in met Edwin Lansbergen of Marjolijn Horsselenberg!